Om att söka i EmiWeb

EmiWeb består av olika arkiv, som Emigranter registrerade i svenska kyrkböcker, och SCB Emigranter. En beskrivning av de olika arkiver finner du om du trycker på “Om arkivet” från startsidan för sök. Arkiven har kommit till vid olika tidpunkter och innehåller olika information. För att hitta en specifik person kan det vara bra att söka i alla arkiv (alltså fylla i det första formuläret som kommer upp). För att ta fram uppgifter om emigration i allmänhet är det dock bättre att välja ett specifikt arkiv.

För statistiska uppgifter om antal utvandrare och invandrare från Sverige eller ett specifikt län, stad eller ort, rekommenderar vi arkiven SCB Emigranter och SCBs Immigranter. I Emigranter registrerade i svenska kyrkböcker  finns det ofta mer information, men här finns det även några dubbelregistreringen som gör arkivet mindre pålitligt för statistiska uppgifter.

Söktips:

  • Försök med olika skrivsätt, eller bara delar av ordet/namnet
    • “Slutar med” + “omas” i stället för Thomas eller Tomas, till exempel.
  • Folk kan ha använt olika efternamn. Ibland kan en person stå i kyrkboken med patronymikon (Karin Olsdotter om pappan heter Ole Nilsson) men ha utvandrat med pappans efternamn (Karin Nilsson).
  • Försök med olika uppgifter. Söker du på namn, födelsedatum, destination och hemsocken och personen i källan inte är inskriven med födelsedatum, får du inga träffar. Prova olika kombinationer, som förnamn + utrese församling, efternamn + födelseår och så vidare.
  • Välj “Börjar med” eller “innehåller” framför “Exakt” när du skall söka.
  • Välj gärna “Intervall” när du skall söka på födelseår och utresa år. Detta ger fler träffar. Om födelseåret är beräknat utifrån ålder, kan det bli ett år fel beroende på när på året personen i fråga är född. Det kan också hända att personen är inskriven i utflyttningslängden flera år efter att hen faktiskt åkte, till exempel för att ett besök ledde till arbete och permanent bosättning.